Набряки – це поширена проблема жінок. Найчастіше набрякають руки, ноги та обличчя. Причиною цього стає затримка води в організмі.

У деяких випадках це може бути ознакою захворювання нирок, серця, гормональних порушень, або побічної дії препаратів. Але часто винуватець набряків ховається на кухні. Фахівці Асоціації дорослого та дитячого харчування розповіли, які продукти сприяють затримці рідини.

Солона їжа

Сіль — головний фактор затримки води, адже натрій сприяє утриманню рідини в організмі для підтримки балансу, говорять експерти.

Найбільше солі містять:

  • закуски (чипси, солоні горішки, попкорн);
  • оброблене м’ясо (ковбаси, сосиски, шинка);
  • напівфабрикати;
  • консерви та магазинні соуси.

Спеціалісти наголошують, що сіль може бути й у тих продуктах, які не здаються солоними. Для здорових людей рекомендовано вживати до 2300 мг натрію на день. Для людей з хворобами нирок, серця або гіпертонією це значення має бути значно нижчим.

Цукор

Споживання цукру різко підвищує рівень інсуліну, що стимулює нирки утримувати більше натрію, а це призводить до набряків.

Крім того, цукор зберігається у вигляді глікогену в м’язах і печінці. Одна молекула глікогену здатна утримувати до 4 молекул води. Це пояснює, чому після споживання солодощів ви часто почуваєтеся “набряклими”.

На цукор в організмі перетворюються рафіновані вуглеводи, з якими також потрібно бути обережними. Серед них білий хліб, вівсяні пластівці, готові сніданки, випічка.

Алкоголь

Алкогольні напої також можуть стати причиною затримки води в організмі. Однак вони діють підступно – спочатку алкоголь діє як діуретик, виводячи воду. А після цього організм намагається компенсувати втрату рідини, затримуючи воду в тканинах.

Крім того, алкогольні коктейлі можуть містити велику кількість сиропів та цукру, що підсилює цей ефект.

Наприкінці спеціалісти нагадують, що раціон має великий вплив на водний баланс в організмі. Тому регулювання споживання певних продуктів може суттєво покращити ваше самопочуття.