Повне ім’я: Багінський Руслан Володимирович
Місце народження: Львів
Дата народження: 5 вересня 1989 року
Освіта: Львівський національний університет імені Івана Франка
Діяльність: дизайнер
Нагороди:

  • 2017 – «Best Fashion Awards»
  • 2019 – «Найкращий дизайнер аксесуарів» та «Прорив року»
  • 2023 – ANDAM Fashion Award

Аксесуари бренду Ruslan Baginskiy носять найвідоміші та одні з найвпливовіших знаменитостей. Тому сьогодні ми розкажемо, як молодому львів’янину вдалось підкорити світ завдяки дизайнерським капелюшкам.

Зміст

Фото: Instagram @baginskiy_hats

З чого все починалось

Про дитинство Руслана Багінського майже нічого не відомо, як і про особисте життя. Але ми можемо припустити, що Руслан почав цікавитись fashion-індустрією набагато раніше ніж вирішив стати дизайнером.

«Я навчався на географічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка. На другому курсі став працювати стилістом і робити зйомки з львівськими фотографами. Так народилася моя справжня спеціалізація, – згадував Багінський в інтерв’ю».

Водночас дизайнер зізнавався, що маючи можливість змінити минуле він би використав її на вивчення своєї професії. Тому до повномасштабного вторгнення Руслан розглядав можливість поїхати на стажування до якого-небудь модного дому, щоб отримати цінний досвід роботи. Це могло б позитивно вплинути на розвиток бренду, адже дизайнер буквально самоучка.

Спонтанна ідея

Якось Руслан Багінський зізнався, що створення капелюшків розпочалось із випадкової думки.

«Почав цим займатися, не маючи дизайнерської освіти. Усе розпочалося з випадкової думки, що вдарила мене блискавкою. Одного дня, йдучи вулицями рідного Львова, я подумав: а було б добре займатися головними уборами. Ця думка засіла в мені, і я почав діяти, – згадував він».

Пізніше юнак дізнався, що створення капелюхів не така вже й легка справа – це дуже вузький сегмент моди з високою собівартістю виробництва, де потрібно обов’язково опанувати складні техніки. Але Багінського це не налякало.

Спочатку Руслан звернувся до одного із львівських ательє, де його навчили основних технік виробництва. А далі займався самоосвітою і багато експериментував. Так у 2011 році й народились перші вироби.

Перед створенням однойменного бренду Руслан Багінський створював головні убори в колаборації з іншими українськими дизайнерами Артемом Климчуком, Наталею Каменською та Олесею Кононовою.

Капелюшок для Мадонни

Важко повірити, але бренд розпочав свій шлях із бюджету у 200 доларів, подарованих бабусею. Сьогодні Ruslan Baginskiy знають у всьому світі, а капелюшки дизайнера носять Мадонна, Бейонсе, Кендалл Дженнер, К’яра Ферраньї, Софія Річі, Белла і Джіджі Хадід, та інші знаменитості.

Белла Хадід у капелюсі Ruslan Baginskiy

Ще одним не менш важливим фактором стало те, що дизайнер та його бізнес-партнер швидко зрозуміли як можна використати на свою користь епоху соцмереж. Вони почали надсилати зіркам повідомлення прямо в Instagram, пропонуючи капелюшки. Інформацію про бренд отримали буквально всі: моделі, редактори глянцевих видань, стилісти, зірки стрітстайлу.

«Знайти інформацію сьогодні – це не проблема, – розповідав Багінський. – Ти переглядаєш звіти про стрітстайл, шукаєш профілі в Instagram, зв’язуєшся, спілкуєшся. Іноді мені здавалося, що Петро (Петро Ясинський, бізнес-партнер дизайнера) там просто жив деякий час, але наш підхід приніс результат».

Саме так виробами Ruslan Baginskiy зацікавилась Белла Хадід, а точніше стиліст моделі. Надалі список знаменитостей лише розширювався. І у результаті український бренд полюбився навіть всесвітньовідомій співачці Мадонні, яка має цілу колекцію капелюшків.

Мадонна у капелюсі Ruslan Baginskiy. Фото: Instagram @baginskiy_hats

Український код

Руслан Багінський ідентифікує себе як людину сімейних цінностей. Такий підхід він намагається запроваджувати у роботу, наймаючи близьких для себе людей: виробництвом бренду Ruslan Baginskiy курує мати дизайнера, а СЕО – його друг дитинства.

«Мої друзі, однодумці, команда – це мій італійський «клан», моя мафія. Ділити важливі моменти з дорогими людьми – це для мене і є сімейні цінності. Найкраще в мене виходить організовувати дружні обіди. Я ціную гостинність, намагаюся закласти це й у свій бренд. Хочу, аби його сприймали як щось відкрите до людей, – ділився Руслан».

Дизайнер розповідає, що на його становлення сильно вплинула мати, яка навчила багато працювати з радістю, самовдосконалюватись та поважати людей, які щось створюють.

Тяглість дизайнера до “свого” відображається і на виробах бренду. Часто у головних уборах та аксесуарах Ruslan Baginskiy можна помітити українські етнічні мотиви, що майстерно поєднуються зі сучасними технологіями. І мова не лише про ілюстрацію колосків на виробах.

Так, наприклад, одна з найсвіжіших колекцій бренду присвячена творчості українського скульптора Михайла Дзиндри. Проєкт має на меті розповісти історію життєвого і творчого шляху митця.

«Я завжди цікавився скульптурою і розглядав головні убори як скульптурні об’єкти, – коментував колекцію Руслан Багінський. – Всі головні убори, представлені в проєкті, – це мій діалог з палітрою та об’ємами Михайла Дзиндри. Я давно під враженням від його творчості та його значного внеску в історію українського мистецтва, тому давно хотів поділитися цією історією саме в такому діалогічному підході».

Під час війни

Через повномасштабне російське вторгнення Багінському довелось релокувати бізнес з Києва до Львова. Це відбулось після того, як неподалік виробництва пролунав вибух. До Львова дизайнер перевіз частину команди, багато хто переїжджав із родинами. Перший час вони навіть жили у батьків та друзів Багінського.

Руслан Багінський розвантажує речі під час релокації бренду. Фото: Instagram @baginskiy_hats

Разом із цим дизайнер намагався допомогти армії. У 2022 році Ruslan Baginskiy випустив патріотичні кепки у синьому та жовтому кольорі, прикрашені вишитим прапором. Усі кошти з продажу були спрямовані на підтримку українського війська.

У тому ж році Руслан Багінський запустив акцію на підтримку України, до якої залучав світових знаменитостей. Дизайнер попросив всіх відповісти на три запитання про Україну, українців та свободу: Опишіть українців трьома словами. Що для вас означає свобода? Чи маєте ви речі, зроблені в Україні? Розкажіть про них. Відео-відповіді записали французька модель Сінді Бруна, ірландська авторка пісень Рошин Мерфі, співачка Soko, фешнкураторка Сара Андельман та інші.

Також на своїй сторінці в Instagram Багінський час від часу публікує пости на підтримку України та звіти про допомогу. Зокрема, бренд передав 1 000 000 грн на відбудову лікарні «Охматдит» у Києві, яка була частково зруйнована під час російського ракетного обстрілу.

Цікаві факти:

  • У 2024 році Руслан Багінський створив ексклюзивні капелюхи для принцеси Уельської Кейт Міддлтон та королеви Британії Камілли. Дизайнер передав їх особисто заступнику британського посла Ніколасу Гарроксу.
  • Дизайнер говорить, що не має своїх героїв у fashion-індустрії, адже у різний час фанатів від різних модельєрів. Багінський свого часу захоплювався Александром МакКвіном, Раформ Сімонсом, Магдою Бутрим та іншими.