У Києві на ВДНГ стартував фестиваль Книжкова країна. Чотири дні насичені майстеркласами, дискусіями презентаціями та зустрічами з улюбленими письменниками та зірками. І це все безкоштовно — проблема лише в тому, аби встигнути на всі цікаві події.

Книжкову країну проводять вдруге. Перший фестиваль відбувся навесні 2024 року, тому їх постійно хочеться порівнювати. І осінній фест здається набагато кращим. Є відчуття наче організатори детально проаналізували минулий досвід й вирішити зробити в рази ліпше. А видавництва та книгарні побачили шалений успіх весняної країни й теж вирішили відкусити шматочок пирога. Воно і не дивно, бо минулого року фестиваль відвідало майже 70 000 людей.

Зараз на ВДНГ панує чарівна атмосфера, де затишно буде усім (навіть, якщо ви не любите читати). Я б назвала Книжкову країну сімейним фестивалем, адже тут надзвичайно велика кількість подій для дітей та батьків: квести, вікторини, конструювання, листування та фантазування, читання із запрошеною зіркою та багато іншого. Майстеркласи є й для дорослих. Однак їх варто обирати завчасно, щоб не проспати, як це було в мене. Також деякі майстеркласи платні  — їх вартість залежить від необхідних матеріалів.

Я не дарма згадала, що важко встигнути на всі цікаві події. Адже на фестивалі події проходять паралельно у різних локаціях. На щастя, заходи тривають близько 50 хвилин і відвідувачі мають час спокійно пройти від одного простору до іншого. Або ж навмисно загубитись на величезному ярмарку, де до куплених книжок роздають закладки та уривки інших книжок, екоторбинки.

Також цього року на Книжковій країні додали фуд-корт — минулого року його дуже не вистачало. А деякі книгарні, разом зі книжковими стендами, привезли кавові острівки й посмакувати смачними напоями можна у будь-якому куточку фесту. До слова, укриття на території ВДНГ теж є.

Про цікавинки можна говорити вічно, але зупинімось на кульмінації першого фестивального дня — премії книжкових блогерів. Її суть в тому, що різні українські букблогери обрали по 5 найкращих, на їх думку, книжок. Надалі всі охочі могли проголосувати за фаворита й кількість голосів визначило короткий список із 5 книжок. Блогери їх прочитали та оцінили.

Момент істини настав 26 вересня, у перший фестивальний день, на імпровізованій церемонії нагородження. Я говорю імпровізованій тому, що книжки-фіналістки були максимально різноманітними, а не розподілені по категоріях — можете переконатись у цьому на фото нижче.

У результаті приз глядацьких симпатій отримала книга “За Перекопом є земля” Анастасії Левкової, спеціальну відзнаку — “Невеличка драма” Валер’яна Підмогильного. А перемогу здобула “Жовтолика” Ребекки Кван. Особисто для мене ця письменниця стала відкриттям року, але найбільше я вболівала за Анастасію Левкову — це щемка історія про український Крим, пошук самоідентичності та окупацію.

Окремо хочу відмітити павільйон «Фронтмени» про митців-військових. Тут проходить різножанрова виставка та понад 30 подій-презентацій, кураторських пабліктолків та майстеркласів від військових і ветеранів. Є і благодійний стенд від фонду “Лелека”, де можна задонейтити на такмед та отримати за це книгу. Це надзвичайно важливо, адже подібні фестивалі стають можливими лише завдяки українському війську.

Як бачите, подія масштабна та неймовірно цікава. Тому закликаю і вас відвідати Книжкову країну, не дарма ж метро відремонтували. Тим більше найсолодше організатори приберегли на вихідні. Фестиваль триватиме до 29 вересня. З програмою можна ознайомитись як на сайті фесту, так і вже на місці.